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Section 1 – Introduction and Background 

The CIF has developed a series of supports and tools for members to help them understand 

Design Risk and Building Control on the construction projects. These can be found on the CIF’s 

Contracting and Innovation Resource Hub at https://cif.ie/bcar-supports/. 

Unfortunately, members continue to report instances where they are being requested to provide 

inappropriate ancillary certificates like the: 

• SD: Design (Commencement/ 7 Day Notice) 

• SC: Design (Completion) 

• SI: (Inspection)  

IMPORTANT NOTE: The SD/SC/SI suite of certificates were agreed between the Professional 

Bodies without the CIF’s involvement. 

The are several key areas outlined below that members must consider on this matter, which 

apply to both employer designed and contractor designed contracts. 

1.1 Key Areas 

Firstly, it is critically important to be aware of what is contained in the contract. Therefore, always 

ensure you have read the contract documents and identify what industry agreed ancillary 

certificates you are being asked to provide. The CIF recommends that contractors, builders, 

subcontractors and the specialist designers (now all referred to as contractors) that they appoint; 

should only provide a Cs and/or Css certificate.  

There are two scenarios to consider: 

1. Are you being asked to contractually sign up to provide the SD/SC/SI suite of certificates 

at tender stage? and/or; 

2. Are you being asked to provide them post tender without any contractual obligations? 

In both scenarios you need to consider the factors outlined below. 
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1.1.1 Clause 6 and 7 in the SD and SC certificates 

There are two clauses contained in the SD and SC certificates, which members should be aware 

of:  

1.1.1.1 Clause 6 states the following: 

“6. We confirm that our plans, calculations, specifications and particulars included in the 

Schedule to the Commencement / 7 Day Notice to which this certificate is relevant, and which 

have been prepared exercising reasonable skill, care and diligence, have been prepared to 

demonstrate compliance with the requirements of the Second Schedule of the Building 

Regulations in so far as they apply to the building works concerned.” 

The important wording is highlighted in yellow. As a contractor you need to consider whether you 

will do or have done this work i.e. did you include plans, calculations and specifications in the 

schedule to the commencement notice? In practice, contractors are not involved with the 

commencement notice. If your answer is “no”, then the CIF would recommend you strongly 

consider not signing up to this requirement, whether at contract stage or during the contract.  

If you have contracted yourself to do so; we recommend that you consider this guidance note 

and seek a meeting with your client to outline the ramifications of doing so for all parties; as set-

out herein. 

1.1.1.2 Clause 7 states the following: 

“7. Under our Conditions of Engagement we are responsible for co-ordinating and integrating 

within our overall design of designated elements of the works the design of such parts of 

the works as will be designed to the requirements of our performance specifications by 

specialist suppliers and/or sub-contractors and our certification is contingent on the design of 

such parts and proprietary products being in compliance with the requirements of our 

performance specifications and of the Second Schedule to the Building Regulations insofar as 

they apply to the elements concerned.” 

Again, the important wording is highlighted in yellow. As a contractor you need to consider 

whether you are operating under “Conditions of Engagement”, which are normally used when 

appointing a consultant. Also, you need to consider if you will do or have done this work i.e. have 

you prepared performance specifications and integrated design under a conditions of 

engagement contract? In practice, contractors, do not normally take responsibility for the 

integration of other design elements and/or prepare performance specifications, which is 

normally considered the competence of the primary designer.  
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However, you should be aware if you are responsible for integrating the design of your 

subcontractor/specialist into the design of designated works you may have been allocated 

responsibility for. 

If you have contracted yourself to do so; we recommend that you consider this guidance note 

and seek a meeting with your client to outline the ramifications of doing so for all parties; as set-

out herein. 

1.1.2 Potential Ramifications  

Therefore, providing an SD/SC/SI certificate that does not reflect the work you have done or will 

do, as explained above could be seen as a misrepresentation of the sequence of events and the 

execution of your works.  

Such an action may be considered a serious misstatement or false declaration with potential 

legal and regulatory consequences under the Building Control Regulations.  

It could also invalidate your Professional Indemnity Insurance and the subrogation rights of the 

assigned certifier and others to recover costs under the policy. 

If subcontractors provide these certificates to the Assigned Certifier, they could also bind the 

Main Contractor into the warranty. Therefore, subcontractors for example should pass any 

certification through the Main Contractor and not be coerced in providing them directly to the 

design team/building owner/statutory certifiers. 

1.1.3 Counter Arguments by Statutory Certifiers 

While you may be presented with the argument that item 4 in Practice Note 1 and 2 provides for 

the scenario whereby a contractor/builder would provide an SD/SC/SI suite of certificates; the 

CIF’s recommends you follow this guidance note and ask yourself whether or not you have 

actually done what the certificates are asking you to sign up to. The CIF’s view is that Item 4 in 

Practice Note 1 and 2 is an error and therefore should be deleted. It does not reflect industry 

practice and is likely to lead to the ramifications outlined above to the detriment of all parties. 

1.2 CIF Recommendations 

Recommendation 1: In the case of being requested to provide an SD/SC/SI suite of certificates 

without a contractual obligation to do so; you may wish to use the template letter enclosed and 

refer to this CIF Guidance Note. 

 



 

Page 5 of 6 

 

Recommendation 2: In the case where you are being asked to take or have a contractual 

obligation to provide a SD/SC/SI suite of certificates you may wish to consider the following: 

• Prior to contract and appointment, assess the contractual documents and identify what 

certificates you are being asked to provide; and do they reflect the work you will be 

undertaking on the project. 

o If they do, then ensure that you have measured the risk and priced it appropriately 

in your tender. 

o If not, then it is strongly recommended you consider seeking a meeting with the 

statutory certifiers/design team and/or building owner to outline why you cannot 

provide the SD/SC/SI suite of certificates referencing the rationale and ramifications 

for doing so, as set out herein. 

• If you have found yourself in the position that you have contractually obligated yourself to 

provide them, you may find yourself in breach of contract if you do not do so. In this case, 

it is recommended that you consider seeking a meeting with the statutory certifiers/design 

team and/or building owner to outline why it is not appropriate to provide the SD/SC/SI 

suite of certificates; referencing the rationale and ramifications for doing so, as set out 

above. 

IMPORTANT NOTE: The CIF recommend members take extreme caution at tender stage as to 

what certificates you are being asked to provide as it could have significant negative 

ramifications for your own business and that of others. 
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Section 2 - Template Letter 

The [Your Company Letterhead] 
[Addressee] 
 
[Date] 
 
Subject: Clarification Regarding the Provision of Ancillary Certificates of Compliance: Design 
(SD/SC/SI)  
 
Dear Sir/Madam, 
 
We are writing to you in response to your request for the provision of a [SD/SC/SI] certificate(s). 
 
Our assessment of our contractual obligations indicates that we have agreed to provide the 
industry agreed CIF – 01 (CS) and CIF – 02 (CSS) form of ancillary certificates as set out in the 
contract documents. 
 
We understand from your request that you are now seeking us to provide you with additional 
ancillary certificates in the form of the [SD/SC/SI] suite certificate(s), which were agreed between 
the Professional Bodies only. 
 
Unfortunately, we cannot provide you with these forms of certificates as they do not reflect the 
sequence of events and actual work that we and/or our supply chain have done as described in 
the warranties set out in Clauses 6 and 7 of these certificates.  
 
To do so would mis-represent our work and would likely have significant negative ramifications 
for not only our own professional indemnity insurance policy; but also those of others and their 
subrogation rights.  
 
We are committed to adhering to the requirements of the Building Control Regulations and 
ensuring the accuracy of all certificates and documentation provided in relation to our building 
projects. Therefore, we are happy to provide the relevant CIF Ancillary Certificate (CS or CSS) for 
the relevant works elements. Where associated design has been undertaken; then the annex 1 
and 2 of these certificates will be completed with all necessary detail required by the relevant 
subcontractor or specialist. 
 

Yours faithfully, 

 

[Name of Contractor/Builder Company] 

[Signature of Authorised Representative] 

[Printed Name and Title] 

 

IMPORTANT NOTE: Please note that this guidance note and template letter should not be 

considered definitive legal advice and we recommend you consider consulting with your legal 

advisers for specific guidance on the matter. 


