Question

Uisce Eireann Response

If you have a larger development
and you put your development
application in phases. Is the
Developer still guaranteed to get the
final application as they did the
first? Or can the COF impact on
this?

Each application is assessed independently. Uisce
Eireann can not guarantee a connection until the
offer has been executed as per section 14.5 of the
Connection Charging Policy "Following the execution
of the Connection Agreement, Irish Water will
proceed with the delivery of the Connection"

Are there any exemptions from
connection charges for
charity/community projects?

As a regulated utility, Uisce Eireann has no discretion
when it comes to connection charges.

There are no exemptions to standard charges in the
current Connection Charing Policy.

In DCC there is a contractor
appointed by IW to do the foul
water connection and then DCC
themselves must do the freshwater
connection we feel this is causing
delays. In some cases, the same Rd
is getting opened twice by two
different organisations. When will
this change so both connections are
done at once by one contractor?

Uisce Eireann work in partnership with the Water
Services Staff in the Local Authorities and our
Regional Contractors as a delivery model for
Connections. There is no proposed change to this
delivery model.

Estates built during the early parts
of the Self Lay Agreement but
constructed fully under the Council
supervision instead of Field
Engineers, am | correct to say that
the IW security will be released to
the Developer when the Council
apply to IW in line with the MOU for
the estate to be taken in charge and
IW has granted the Council approval
proceed with the statutory TIC from
IW TIC Section (the conformance
cert route does not apply in this
case)?

The Planning Authority are responsible for any bonds
paid directly to them.

Experience working with FE on
projects that some have different
approach in terms of requirements
specifically around phasing
connections, Types of stone fill temp
duck foot or not for temp dead ends
etc is there now a standardised
approach among field engineers?
What is an acceptable approach and
materials?

At the commencement meeting, the Developer’s
construction programme should be presented and
agreed with the Uisce Eireann Field Engineer. Uisce
Eireann technical requirements and /or material
specifications are clearly set out in the Technical
Guidance Documents and must be adhered to.

What is the Timeframe to assess

Once all the final, accurate and complete
documentation as set out in the Codes of Practice
(COP) is submitted to Uisce Eireann by the




Developer's paperwork prior to
issuing the Conformance Cert?

Developer, we will then endeavour to provide the
Conformance Cert as soon as possible.

7 Are there any plans to create an The onus is on the Developer to ensure that
online supplier database of compliant products are used on water service
approved products to streamline the | infrastructure as set out in the Uisce Eireann
procurement process for technical guidance documentations.

Contractors?

8 How Can connection offers be All connection offers have a 90-day validity period
extended past the IW date? Given attached, this will be detailed in the connection
that the rates are standardised, this | offer. This is utility best practice. Should the
should be straight forward? applicant require an extension on the offer period,

the customer should make contact with Uisce
Eireann prior to offer expiring.

All reasonable requests are reviewed with a
consistent approach and will be considered and
processed fairly and without prejudice. Due to
complexity and demand in some areas extensions
may not always be feasible.

9 Surety Refund Timelines and how to | In regard to the initial stages of the Surety Refund,
apply? Is there a standard timeline? | the customer needs to successfully complete a

Defects Liability Period ( in adherence with the COP)
of 12 months and be in receipt of completion cert
the process of returning the Surety back to the
customer can begin.

Once the customer receives this completion
certificate, the customer is required to submit bank
details on company headed paper, and sufficient
contact details, to make a Compliance Check
feasible.

Once the customer has submitted all relevant
documentation on receipt of their completion
certificate, UE aim to return the Surety refund within
28 days.

10 | Standard Timelines for Bulk Upload | The bulk upload form is the responsibility of the
forms to be retuned completed by Developer to provide to Uisce Eireann.
Uisce Eireann, What are they?

Currently we are experiencing
delays?

11 | What is the benefit of becoming an An Accredited Contractor will be approved to

accredited contractor complete self-lay in the public road for a period of
two years subject to on-going compliance with the
General Conditions of the Experience Based
Accreditation Scheme.

12 | Are there any controls on accredited | Uisce Eireann will only approve Accredited
contractors sub-contracting the Contractors to complete the self-lay in the public
works? road works.

13 | Can UE do phased certs of At this time Uisce Eireann is not in a position to issue

conformance on a large connection
offer granted during construction of
an estate?

phased certs.
The current Self Lay Agreement does not facilitate
the provision of issuing partial Conformance Certs.




The Works must be completed as described in the
Self Lay Agreement (SLA).

14

How do UE ensure Accredited
Contractors maintain the staff with
the experience?

The Accredited Contractors is responsible for their
staff and training needs as set out in Section 5.6 and
6.3 of the General Conditions of the Accreditation
scheme.

15

Once the 90 days expires on a
connection offer what can be done
to extend this?

All connection offers have a 90-day validity period
attached, this will be detailed in the connection
offer. This is utility best practice. Should the
applicant require an extension on the offer period,
the customer should make contact with UE prior to
offer expiring.

All reasonable requests are reviewed with a
consistent approach, and will be considered and
processed fairly and without prejudice. Due to
complexity and demand in some areas extensions
may not always be feasible.

16

Can you explain what Technically
Feasible means in relation to a COF

After assessing your Pre Connection enquiry, Uisce
Eireann will tell you if a connection is technically
feasible. We will provide you with Confirmation of
Feasibility which can be submitted with your
planning application.

Technically feasible means has UE the ability to
service your development (at the time of the
application) based on the requirements as set out in
your application.

The COF will note either:

A. Feasible without Upgrade Works

B. Feasible subject to Upgrade Works

C. Not Feasible.




